banner zweethut
home
agenda
zweethut
  intro
  ceremonie
  achtergrond
  praktische info
  FAQ's
healing
teachings
reizen
wie is wie
nieuws
contact

 

Een ceremonie van wedergeboorte als kind van de Moeder Aarde, verbonden met alles wat bestaat.

staat van bewustzijn

Het is een sjamanistische ceremonie. Dit betekent dat het veranderen van de staat van bewustzijn, of beter gezegd: het verhogen van het niveau van perceptie, de basis is. We noemen dit ook wel: je verhuist naar het huis van je spirit. In deze wakkere staat van zijn (die niets met de mind van doen heeft), ervaar je de eigenschappen van de spirit: totale vrijheid, creativiteit, schoonheid, en kosmische liefde. Dit is het uitgangspunt, het startpunt voor het verkrijgen van ware kennis middels visioenen en sjamanistische reizen, voor het verkrijgen van medicijn, en het ontvangen van genezing. Dit is ook het uitgangspunt voor het scheppen van nieuwe wegen. In deze staat kun je de verbinding ervaren met alles wat is.

De ceremonie van de zweethut bevat alle elementen om deze overstap van gewaarzijn heel gemakkelijk te maken. Je hebt hier geen heilige planten voor nodig. Het donker, de stenen, de trommel, en de verbinding van de ceremonie met alle ceremonies die ooit hebben plaatsgevonden. De verbinding die al in jou aanwezig is. Dit is het grote geschenk van de stenen. Je hoeft het alleen te ontvangen.

great spirit

Een andere lijn is dat de zweethut, als native American ceremonie, een plek is om je weer te verbinden met ‘the spirit that moves through all things’, zowel individueel als met de gehele stam. De verbinding met de Great Spirit te herstellen, te eren en te danken, en te vragen om steun en inzicht.
Veel is verloren gegaan door onderdrukking en doordat de ceremonies heel lang ten strengste verboden waren. Hier en daar zijn de oude lijnen bewaard gebleven en doorgegeven, soms ook moesten ze min of meer gereconstrueerd worden of opnieuw vanuit de oorsprong geboren laten worden.
In al die verschillende tradities en oorsprongslijnen, vind je grote verschillen in de vorm die de zweethut ceremonie heeft aangenomen. Toch vind je in vrijwel alle zweethut-ceremonies een aantal basis-aspecten terug: reiniging, genezing, gebed en dank, en het bekrachtigen van de spirit. Bij de ene traditie vind je de nadruk meer op één bepaald aspect, bij de ander de nadruk meer op een ander, maar meestal zijn al die aspecten aanwezig. Het hangt verder ook af van het medicijn van degene die de ceremonie begeleidt.

susquehannock

De ceremonies die op deze site in de agenda staan, worden alle vanuit de Susquehannock lijn gegoten. In deze ceremonies ligt de nadruk vooral op het herinneren en bekrachtigen van de spirit. De warmte wordt relatief rustig opgebouwd zodat je optimaal in staat bent om mee te verhuizen naar een dieper niveau van gewaarzijn. De weg is een weg van schoonheid, er is nooit een moment van dwang of doorduwen. Dat maakt de ceremonies niet minder intens, ze zijn krachtig, wakker, en we gaan voor de oorspronkelijke ruimte. De weg is een weg van schoonheid, vrijheid, een beetje gekte, een weg van herkenning, wonderlijk, waanzinnig en weergaloos.

 

 

 

 


ceremonie van alle mensen

De zweethut ceremonie is een oeroude ceremonie die bij veel verschillende oorspronkelijke culturen voorkwam. De meest bekende daarvan is afkomstig van de Noord-Amerikaanse Indianen.

Over de gehele wereld zijn er verwanten van deze ceremonie aangetroffen. In Siberië, Zuid-Amerika, maar ook in Afrika gebruikten de sangoma’s zweet-rituelen voor genezing. In de Arabische landen is de hamam een achterkleinkind net zoals de sauna in Scandinavië. Ook de Kelten hadden waarschijnlijk een soortgelijk ritueel.

De rode draad door al deze ceremonies is dat het een aarde-ceremonie is, een terugkeren naar de oorspronkelijke staat.

 

de hut staat al te trillen
>english version
copyright © 2011 wachichi
bomen op t landje   vuurman spelen hut Beltane boven Montana
info en opgave: info@zweethut.nl
achtergrond van de zweethut