banner zweethut
home
agenda
zweethut
  intro
  ceremonie
  achtergrond
  praktische info
  FAQ's
healing
teachings
reizen
wie is wie
nieuws
contact

 We trommelen en zingen, zweten met het lichaam en reizen met de geest.

De zweethut is een ceremonie met de oorspronkelijkheid zelf.

De duisternis, het gloeien van de stenen in het midden van de hut, de klanken van de trommel en het zingen, de warmte die alles doordringt. Alles in de ceremonie heeft een intensiteit van leven, van diepte, echtheid, en van totaliteit.

De kracht van al die oeroude elementen, en de ongelofelijke schoonheid van de stenen in het midden, daar is weinig tegen bestand. Hier kan alleen nog bestaan wat echt is en wat er werkelijk toe doet. De oude ceremonie wordt wakker, en daarmee lossen alle dagelijkse misverstanden op als sneeuw voor de zon. Met de ceremonie wordt de oer-herinnering weer wakker, de oer-herinnering die we in ons dragen, aan waardigheid en aan wat je werkelijk bent, aan de spirit die in alles is en ook in ons. Hier in het donker wordt de spirit wakker, kracht reflecteert kracht, eeuwige aanwezigheid reflecteert eeuwige aanwezigheid. Dit is een directe ontmoeting met het bestaan. Middenin het onbekende, en thuis tegelijkertijd.

Het is een natuurlijk proces, waarbij je in een hogere staat bewustzijn komt samen met de volkomen oorspronkelijke elementen van de ceremonie. De trommel speelt een belangrijke rol, net zoals het donker, de stenen, en de oeroudheid van de ceremonie. Je zou het een geschenk van de zweethut kunnen noemen – want je hoeft er niet veel voor te doen, behalve de ceremonie in respect tegemoet te treden, een dosis bereidheid en misschien een beetje wild verlangen.

De ceremonie bestaat uit vier rondes, waar tussendoor de deur van de hut opengaat en we water te drinken krijgen. Het heeft zijn eigen natuurlijke ritme, en we volgen buiten de tijd om, deze lijn, dit ritme. Vier rondes, ieder verbonden met één van de windrichtingen. Noorden, Oosten, Zuiden, Westen. Ieder met een andere energie, een totem, een kleur, een lijn van kennis en ervaringen.

Dit is een heel oud pad dat we bewandelen, en het is er voor ons. Dat de oerkracht en de schoonheid ook in ons weer wakker mag worden, gevoed worden en bekrachtigd, en uitstralen naar alles om ons heen.

 

 

 


Buiten is er een groot vuur, met stenen erin die worden opgewarmd totdat ze roodgloeiend zijn.

De zweethut zelf is een lage koepelvormige hut, gebouwd van wilgentakken, en afgedekt met dekens.

Binnen in de hut, als de deur dicht is, is het volledig donker. In het midden van de zweethut, in een kuil, komen de hete stenen te liggen, en de mensen zitten er in een cirkel omheen op de aarde. Er wordt water over de stenen gegoten en de warmte van de stenen verspreidt zich door de hele hut.

 

vuur
>english version
copyright © 2011 wachichi
volle maan midwinter   midwinter zweethut vlammen midwinter zweethut tabakszakjes
info en opgave: info@zweethut.nl
meer over de zweethut ceremonie